Toinen kysymys tuli sähköpostissa ja vastaus jaettiin Cloudian kautta kaikille, tässä myös:
”Alun perin kilpailutusta suunniteltaessa ajatuksena oli, että kun ammattilaiset tutkivat meidän nettisivuja, he kyllä näkevät, mitkä sivut kaipaavat editointia ja miten nykyisiä sisältöjä kannattaa uusille sivuille jakaa. Aiemmin vastasin, että jätetään suosilla geologiset sisällöt pois (geokohteet ja muut geologiset kuvaukset), koska se aiheuttaa vaan liikaa päänvaivaa sisällöntuotantoon kaikille osapuolille.
Editointia nykyisellä sivumäärällä kaipaavat varmasti sivustot yläpalkista katsottuna:
- Saimaa Geopark (ja tästä aukeavat alisivut oikealla Mikä on Geopark, Saimaan tarina, Geomatkailua Saimaalla)
- Jäsenkunnista kertovat tekstit, niihin joku yhdenmukaisuus ja ylipäänsä järki
- Alisivu Ympäristö – mitä tälle sivulle tehdään, olisiko paras paikka sinne geologiseen osaan
- Kulttuuri – tässä sama pohdinta mikä on sijoituspaikka, ja tekstien editointi
- GeoNaCu Hanke pitää olla esillä rahoittaja käskee, mutta tekstin editointia
- Saimaa Geopark Partner- tämä editointia
Uudet tuotettavat sivut ja määrä ja mihin tarjouksen jättäjän tulee sitoutua:
Tähän en osaa nyt vastata. Ajatus on, että ammattilaiset katsovat nyt nuo sillisalaattisivut läpi, editoivat tekstit, jakavat uusille sivuille tietoja tarvittaessa (syntyy uusia sivuja) eli tähän mennessä sivuja on päivittänyt useampi henkilö aina silloin kun on ehditty. Jokaisen meidän kädenjälki valitettavasti näkyy eikä meillä ole ollut aikaa kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja pohdintaan mikä asia on missäkin kohdassa. Viime kesänä tehtiin sivujen supistamista, koska tietomäärässä alkoi olla jo aikamoinen kaaos, yläpalkki pursui enkä enää itsekään löytänyt, enkä löydä nytkään, nettisivuilta mitään ilman hakutoimintoa.
Ensisijaista on, että ammattimaisesti katsotte sivupohjat ja sisällöt missä eri aihepiirit olisi järkevää sijaita. Se kuuluisa käyttäjänäkökulma, joka minulta puuttuu kun vellon tietomäärässä enkä osaa rajata mikä on tärkeää ja mikä ei. Nykyisiä tekstejä pitää editoida yhdenmukaiseksi ja se varmasti synnyttää uusia sivuja kun tekstiä jakaa ja ehkä jopa huomaa, että jotain oleellista tietoa puuttuu tai olisi kiva tietää tästä kohdasta lisää. Eli se on palikka uuden tiedon tuottaminen. Silloin tarjouksen voittanut ottaa yhteyttä minuun ja asiaa käydään yhdessä läpi miten se teksti tuotetaan. Kannattaa laskea itselle työaikaa uuden teksti tuottamiseen mutta eksaktia sivu tai tekstimäärää en osaa sanoa. Nyt kun sivuille eksyy on vaikea kuvitella, että meiltä puuttuisi jotain todella oleellista.
Toki meiltä puuttuu sieltä YouTube linkit, esim. AR sisällöistä, jotka tulevat sivulle ja siitä joutuu kirjoittamaan muutaman rivin tyyliin ”Sukella Saimaa Geoparkin AR-matkalle”.
Määräaikaan mennessä on saapunut yksi kysymys:
Onko tulevalle verkkosivustolle suunniteltu visuaalista ilmettä minkälaiseen valmiusasteeseen ja jos on, niin voitteko laittaa linkin suunniteltuihin leiskoihin? Voitteko selventää mikä laajuus kuuluu toimittajan sisällöntuotantoon ja miten tämä rajataan (mikä ei kuulu toimittajan sisältötyöhön)? Onko kyse enemmän olemassa olevan sisällön koostamisesta? Kuinka paljon toimittajan tulee varautua kokonaan uuden sisällön tuottamiseen? Miltä osin animaatiot ovat jo olemassa? Miltä osin VR/AR-aineisto on jo olemassa?
Vastaus 10.1. klo 15:
Verkkosivuston visuaalinen ilme vastaa nykyistä ilmettä eli emme aio muuttaa nykyistä brändi-ilmettä. Sivusto kerää edelleen paljon kehuja ja haluamme jatkaa nykyisellä brändi-ilmeellä. Sitä toki saa raikastaa.
Sisällöntuontanto: sisältöä on valtavasti olemassa, lähinnä tarvitaan nykyisen sisällön muokkaamista markkinahenkiseksi ja yhdenmukaiseksi. Nykyisiä nettisivuja on tehty ja päivitetty eri ihmisten toimesta muiden töiden ohella ja teksti on kirjavaa. Sisällöntuotanto on lähinnä olemassaolevan tekstin muokkaamista. Toki voi syntyä uusia sivuja näiden muokkausten yhteydessä- eli tulee tarve uudelle sivulle johon tarvitaan sisällöntuotantoa jonka palvelun tarjoaja tuottaa. Uuden teksti tuottaminen on siis pienemmässä osassa kuin nykyisen tekstin muokkaaminen.
Geologiset tekstit ovat sisällöltään poikkeus- niiden muokkaaminen jätetään pois. Eli kun ajatuksena on, että on kaksi osiota: matkailullinen ja geologinen, niin geologinen teksti siirretään sellaisenaan omaksi osiokseen koska kiinnostaa toista kohderyhmää.
Animaatioita on jo harjujen ja Salpausselkien synnystä. Tarkoitus on, että vuoden loppuun mennessä animaatioita on lisää noin 4-5 kpl. Pituudeltaan nuo kaksi animaatiota ovat molemmat noin 2 min. Hyvin pelkistettyjä. Animaatioiden tekeminen ei kuulu tähän tarjouspyyntöön.
AR/VR aineistoa on jo olemassa. Viime kesänä lanseerattiin Saimaa Geoparkin AR-matka, jossa on 3D-malli Rokansaaren kehitysvaiheista, videomateriaalia alueen historiasta (3 videota kesto 2-5 min) ja Saimaa Geoparkin sekä UNESCO Global Geopark- statuksen esittelyjä videoiden avulla. Nämä nyt Saimaa Geoparkin opasteissa olevat materiaalit tulevat myös uusille nettisivuille saataville. Todennäköisesti YouTube-linkkien kautta.
Myöhemmin GeoNaCu-hankkeen kautta Astuvansalmen kalliomaalaukset AR/VR esitykset osittain ainakin koitetaan saada linkkeinä nettisivuille.
Terveisin Heli Rautanen