Retkeilyreitit saimaa geoparkin alueella

Saimaa Geoparkin alueelta löydät useita retkeilyreittejä Suomen kauneimmissa maisemissa – Saimaan ympäristössä. Molempien maakuntien alueelta löytyy kattava valikoima retkeilyreittejä, jotka soveltuvat kaikille.

Retkeily

Imatran geokohteisiin pääsee paremmin tutustumaan kulkemalla Imatran georeittiä pitkin. Reitin varrelta löytyvät Kuunupuistossa sijaitsevat koskikirnut, vanha koskiuoma sekä Valtionhotelli. Georeitti kulkee myös Lammassaareen, mistä on löydetty merkkejä kivikautisista asuinpaikoista. Reitti päättyy Vuoksenniskalle, joka on yksi Imatran alueen geokohteista.

Imatran ja Rukolahden välinen patikointireitti kulkee Imatran kylpylältä Vuoksenniskan metsäpolun kautta Ruokolahdelle. Reitin pituus on n. 20 kilometriä ja reitin varrella on nähtävissä Saimaan rantaluontoa.

Lappeenrannassa sijaitseva Muukonsaari on yksi alueen geokohteista ja samalla oivallinen paikka retkeilyyn. Alueelta löytyy vapaassa käytössä olevat nuotiopaikka ja grillikatos. mutta myös vuokrattavia tiloja, kuten sauna. Muukonsaaressa kulkee luontopolku, mikä on n. 1 kilometrin pituinen ja polun varrella sijaitsee suojeltu lehtometsä.

Geokohde Lappeenrannan linnoituksen luontopolku kulkee linnoituksen ympäristössä tutustuen alueen historiaan. Luontopolku on pituudeltaan 1,2 kilometriä ja sen varrella on jyrkkiä nousuja ja portaita. Polulle on saatavilla myös opaslehtinen, minkä löytää Saimaan luonnonsuojelukeskukselta.

Savitaipaleella Kuolimon etelärannalla oleva reitistö Jääkauden jäljet – kivikautinen ihminen kertoo opastaulujen avulla kivikauden jäljistä. Koko reitin pituus on 15,3 kilometria ja se on soveltuva patikoimiseen sekä maastopyöräilyyn. Reitti kulkee geokohde Lepänkannon harjumaastossa.

Lisätietoa Etelä-Karjalan retkeilyreiteistä löytyy täältä

 

Mikkelin korkein näköalapaikka ja geokohteenakin tunnettu Neitvuori avaa upeat maisemat Saimaan Luonterille. Neitvuoren reiteiltä löydät laavun, Hiidenkodan ja lammaspaimentilana toimivan Hiidenmaan perinnetilan.

Kävelymatkan päästä Mikkelin keskustasta sijaitsee tunnelmallinen Urpolan luontopolku. Jokilaaksossa polveilevan luontopolun lähellä sijaitsee myös Urpolan luontokeskus, jonka vaihtuvaan näyttelyyn voi tutustua kesäkaudella. Luontopolulta on yhteys myös Kaihunharjuun ja Mikkelinpuistoon.

Lisätietoa Mikkelin seudun retkikohteista löytyy täältä

 

Puumalassa sijaitseva Norppapolku on yksi Puumalan geokohteista. Rengasreitti kulkee harjumaastossa ja on kokonaisuudessaan 13 kilometriä pitkä. Polulta voi valita myös lyhyempiä reittejä. Reitillä on jyrkkiä kallioita sekä näköalapaikka.

Lisätietoa Puumalan retkeilyreiteistä löytyy täältä

Gottlundin kierros Juvalla alkaa ja päättyy Partalan kuninkaankartanolle. Kierroksen varrella on n. 25 rastia ja osa rasteista sijaitsee Saimaa Geoparkin geo- luonto- tai kulttuurikohteilla.

Sulkavan geokohde Vilkaharjun ympäristössä kiemurtelee luontopolku, jonka varrella on kivikautinen asuinpaikka, kalliopaljastumia, siirtolohkareita sekä toisen maailmansodan aikaisia, Salpalinjaan kuuluvia panssariesteitä.

Lisätietoa Sulkavan retkeilyreiteistä löytyy täältä