mauno mannelinin kuvia 1950-1960-luvuilta

Mauno Mannelin oli teollisuuskuvaaja, jota kiinnostivat erilaiset oman aikakautensa ilmiöt. Esittelemme valokuvanäyttelyssä muutamia Mauno Mannelinin kuvia 1950–1960-luvuilta. Teemana on Saimaan kulkutiet. Saimaalle on vuosisatojen saatossa muodostunut omanlaisensa saaristolaiskulttuuri, jossa järveä on hyödynnetty erityisesti kulkuväylänä. Jääkausi on muovannut maisemaa pirstaleiseksi, labyrinttimaiseksi ja paikoin vaikeakulkuiseksi alueeksi. Ihminen on hyödyntänyt ympäröivää luontoa parhaakseen katsomallaan tavalla, rakennuttaen mm. yhteyden Saimaan kanavaa pitkin Itämerelle, hyödyntäen pitkiä vesireittejä puun kuljetuksessa ja virkistyskäytössä. Lisäksi talvisin järvet ovat tarjonneet oivan mahdollisuuden hyödyntää jääteitä ja tehdä talvisia aktiviteetteja.

Mauno Mannelin syntyi Urjalassa torppariperheeseen. Hän muutti lapsena 20-luvun alussa vanhempiensa kanssa Tapaninkylään, Helsingin maalaiskuntaan. Mauno hankki ajokortin nuorena 20-luvun lopulla ja toimi autonkuljettajana Pohjanheimolle, jolla oli Ortho-valokuvaamo Helsingissä. Pian hänen teki mieli opetella valokuvausta. Tähän työnantaja suostui saatuaan maksun, sillä hän ei halunnut alalle liikaa kilpailua. Mauno asui ikänsä Malmilla, perusti sinne valokuvaamon ja sai Irene- vaimonsa kanssa neljä lasta. Näistä vanhin oli tytär Ritva (myöh. Moisio). Kaksi pojista opetteli myös valokuvaajan ammatin ja ryhtyi pitämään liikettä, kun Mauno halusi keskittyä täysin teollisuuskuvaukseen. Mauno oli Suomessa edelläkävijöitä sisäkuvauksen kehittäjänä. Tässä hän käytti apuna tulenarkaa magnesiumjauhetta.

Näyttelyn kuvat ovat Maunon tyttären pojan, Johannes Moision, negatiivikokoelmasta. 1930-luvun kuvanegatiivit ovat pääosin lasisia ja isoa kokoa (9cm x 12cm). Kokoelmassa on noin 35.000 kuvaa, jotka on otettu eri puolilta Suomea.Kaikkien kuvissa esiintyvien henkilöllisyydet eivät ole tiedossa. Näyttelyn järjestäjä ottaa mielellään vastaan tietoa, jos tunnistat kuvista sukulaisia tai tuttuja tai tiedät paremmin kuvattujen laitteiden käyttötarkoituksesta.

Lisätietoja: Johannes Moisio
puh: 0400154382, sähköposti u.j.moisio.@gmail.com

Maisemakuvassa rantaniitty ja Pelloksen vaneritehdas

Talvinen lato

Imatrankosken vesivoimala

Saimaan kanavan rakennus työt

Tukkinippuja viedään Saimaan jäälle uittoa varten

Latu

Kaukopää

 

Tukin uittoa

Uitto

Halla VII hinaa tukkilauttaa Saimaalla

Hinaaja Liitto 15 Metsäsaimaan sahan edustalla

Saimaan kanavan rakennus työt

Tukkinippua sidotaan

Vuoksen uoma

Uusi Saimaan kanava

Uudet sillat Saimaan ja uusi Saimaan kanava