Saimaa Geoparkin kesävinkit 2024

1. LIehtalanniemen museotila niinisaaressa

Liehtalanniemi on museotila ja luonnonsuojelualue Puumalan Niinisaaressa, ihan lossimatkan päässä – ainakin vielä toistaiseksi. Museossa voit sukeltaa 1900-luvun saaristolaiselämään sekä viimeisen isännän Jalmari Reposen maailmaan ja samalla reissulla on ehdottomasti käymisen arvoinen vajaan parin kilometrin luontopolku. Tilalla on myös lampaita ja kanoja, vieraslaituri, melojien rantautumispaikka sekä opastettu luontopolku. 

Kohokohdat: 

♥Saimaan rantamaisemat

♥Liehtalanniemen museo

♥Hyvät opasteet 

Liehtalanniemen museotila

Aukioloajat ja hinnat 2024

Kesän aukiolokauden jälkeen voi pihapiiriin ja luontopolkuun tutustua itsenäisesti.

15.6 – 1.9.2024 ma-pe 11 – 18, la-su 11 – 16. 

Liput: 4€/aikuiset, 10 €/perhe (2 aikuista ja lapset), 10€/veneilijän yöpymismaksu, ryhmät väh. 10 henkeä 3,50 €/hlö.

Osoite

Ylössaarentie 205, Puumala

2. rantapäivä huuhanrannalla ja/tai rastinniemessä 

Käytännössä keskellä Saimaata sijaitseva Rastinniemi on yksi Saimaan hienoimpia virkistysalueita. Eteläisen Saimaan suuret selkävedet halkaiseva Kyläniemi on nykyisin saari, mutta sinne pääsee lossilla Ruokolahden suunnalta. Rastinniemessä veneetönkin retkeilijä pääsee keskelle Saimaata kokemaan järviluonnon raikasta tunnelmaa. Ruokolahden suunnalta on lossiyhteys Kyläniemeen, lossilta Rastinniemeen vielä noin 15 km. Virkistysalueella on kaksi grillikatosta, mutta ei laituria. Veneen voi ajaa rantaan itä- tai länsirannalle tuulen mukaan. Rastinniemen niemenkärjen molemmilla puolilla on matalapohjainen upeiden pienten kivien muodostama ranta, jossa voi uida taatusti puhtaassa virkistävässä Saimaassa. 

Kohokohdat: 

♥Upeat hiekkarannat niemen molemmin puolin 

♥Rastinniemeen pääsee sekä vesitse että maitse teitä pitkin.

♥Matkan varrelta löyty Utulan kyläkauppa

♥Mahdollisuus lyhytaikaiseen telttailuun 

Rastinniemi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huuhanrannan 1,5 km pitkää hiekkarantaa on kutsuttu myös Huuhanhiekaksi ja ”Saimaan Rivieraksi”. Ranta on hienoa hiekkaa ja syvenee hyvin hitaasti, voit kahlata jopa 100 m päähän rantaviivasta. Rannalta etelään päin avautuvalla Huuhanselällä voit kesäpäivinä seurata Kutveleen kanavaan suuntaavia tai sieltä tulevaa vesiliikennettä. Rantaan tai ainakin lähelle on mahdollista ajaa veneillä, joilla voi ajaa keulan rantahiekkaan, sekä tietenkin kanooteilla.

Autoille on pysäköintipaikka ylhäällä rinteen päällä. P-paikalta ei pääse autolla rannalle, vaan on jatkettava kävellen noin 200 m alas rannalle. 

Kohokohdat: 

♥Pitkä hiekkaranta

♥Useita tulistelupaikkoja

♥Lännenpuoleisessa päässä on erikoinen nähtävyys: paahteinen paisterinneympäristö 

♥Esteetön saavutettavuus

Osoite

Rastinniemi: 

Lossilla Kutveleen kanavan yli. Tie Rastinniemeen kääntyy hieman ennen tien päättymistä Kyläniemen kalasatamaan. Noin 3 km hiekkatie (Rastiniementie), seuraa viitoitusta Rastiniemeen.

Huuhanranta: 

Kietäväläntie 257-365
56310 Ruokolahti

 

3. Urpolan luontokeskus mikkelissä 

Urpolan luontokeskus/Saimaa Geopark visitor center on virkistävä ja monipuolinen retkikohde lähellä Mikkelin keskustaa. Se toimii Mikkelin vanhimmassa, vuodelta 1782 peräisin olevassa asuinrakennuksessa, jonne kootaan kesäkauden ajaksi vuosittain vaihtuva näyttely. Kesällä 2024 näyttelyn aiheena on Saimaan uhanalaiset kalat.

Luontonäyttelyn lisäksi keskuksessa pääsee tutustumaan OiOi Collective Oy:n teknologialla toteutettuun interaktiiviseen seinään. Seinän avulla on mahdollista lukea mm. Saimaan synnystä, pelata jääkausi aiheista reaktiopeliä tai herättää henkiin Terhi Kastehelmen mielikuvituksellinen seinämaalaus.

Luontokeskukselta voi vuokrata veloituksetta sup-lautoja, kajakkeja, soutuveneitä sekä laatikkopyöriä. Pelastusliivit, melat ja airot sekä muut oheisvälineet ovat myös saatavilla. 

 

 

 

 

 

 

 

Urpolan luontokeskukselta pääsee tutustumaan Urpolan luonnonsuojelualueeseen. Alueeseen voi tutustua ympäri vuoden 1,3 km luontopolulla, joka kulkee Urpolan joen ja vanhan myllymiljöön tuntumassa. Polulla on kuvitettuja tauluja ja voi nähdä vilauksen Urpolan asukeista; saukosta tai koskikarasta. Polulle voi ottaa eväät mukaan tai paistaa makkaraa nuotiopaikoilla luontokeskuksen yhteydessä. Polttopuita saa luontokeskuksesta sen aukioloaikoina. Tulentekopaikat ovat käytössä, kun ei ole ruohikko- tai metsäpalovaroitusta. 

Kohokohdat: 

♥Geopark showroom 

♥Monipuolinen välinevuokraus mahdollisuus

♥ Luontopolku

♥Vaihtuvat näyttelyt 

Osoite

Selännekatu 30
50100 Mikkeli

Aukioloajat

Luontokeskus on auki yleisölle 4.6.-31.8.2024.

Kesä- ja heinäkuu: ti-su klo 11.00–19.00 

Elokuu: ke-su. 

4. Länsi-saimaan linnoituskierros

Lähde pyöräillen tutustumaan eri aikakausien linnoituksiin ja kauniisiin järvimaisemiin! Reitti keskittyy eri aikakausien linnoituksiin, mm. venäläisten 1700-luvun lopulla Pietarin suojaksi rakenttuman linnoitusketjun kohteisiin. Lisäksi reitillä on esihistoriallinen linnavuori sekä useita kohteita, joissa voi tutustua Salpalinjan rakenteisiin. Matkan varrelta löytyy majoitus- ja ravintolapalveluita, levähdyspaikkoja sekä mielenkiintoista nähtävää. 

Reitti kulkee Lappeenrannasta Taipalsaarelle, Taipalsaarelta Savitaipaleelle ja sieltä Luumäen kautta takaisin Lappeenrantaan. Reitin pituus n.135km päällystettyä tietä. 

reitin tarkempi kuvaus

Kohokohdat: 

♥Eri aikakausien linnoitukset

♥Vaihtuvat maisemat

♥Rengasreitti

♥Monipuoliset majoitus- ja ravintolapalvelut reitin varrella 

5. Kesäretkelle raintsaareen 

Vuokraa kanootti, kajakki tai vene ja lähde kesäretkelle Raintsaareen, jossa pääset nauttimaan upeasta luonnosta ja historiallisesta tunnelmasta! Raintsaari on kallioinen harjusaari joka sijaitsee Saimaan Luonterilla lähellä Karihiekkaa. Raintsaarelta avautuu upeat näkymät Saimaalle ja onkin yksi Saimaa Geoparkin helmistä. Rainsaaresta löytyy kivikautinen asuinpaikka ja varhaismetallikautinen lapinraunio sekä retkisatama.

Raitsaaren retkisatama sijaitsee saaren länsipuolella, Huosiossalon suuntaan kurottuvan hiekkapohjaisen niemenkärjen pohjoispuolella. Tältä niemeltä avautuvat upeat maisemat etelään ja pohjoiseen Luonterin selkävesille. Retkisataman palveluihin kuuluvat nuotiopaikka, jätepiste, käymälä ja infotaulu.  

HUOM! Ajankohtaisen tiedon mukaan Raintsaaren laituri on epäkunnossa eli siinä on tällä hetkellä veneitä koskeva kiinnittymiskielto! Saareen pääsee kuitenkin väliaikaisesti rantautumaan pienellä veneellä. 

Kohokohdat: 

♥Hienot maisemat

♥Hyvä uimaranta

♥Monipuoliset palvelut 

♥Kivikautinen asuinpaikka 

Koordinaatit

61°38'04.7"N 27°53'46.0"E

Merikartta: L211, L212 

Lähestymiskartta: Traficom 193863/00.04.01.10/2020 

6. Saimaa hop on hop off laivaretki 

Lähde yhdistetylle laivaretkelle Astuvansalmen kalliomaaluaksille ja Puumalaan! Retkellä tutustutaan muinaishistoriaan, risteillään Saimaan kauniissa järviluonnossa sekä pysähdytään Sahanlahti Resortissa ja Pistohiekka Resortissa. Retkibussin kyytiin pääsee joko Mikkelin keskustasta tai Ristiinasta. Aino-laivan kyytiin nosutaan Varkaantaipaleen kanavalta. 

Tämä koko päivän laivaretki Mikkelistä Astuvansalmen kalliomaalausten kautta Puumalaan toteutetaan parillisten viikkojen keskiviikkona: 26.6., 10.7., 24.7. ja 7.8. Retki kestää noin 10 tuntia. 

Aikataulu:

Klo 9:00 Lähtö bussilla Mikkelin Matkakeskuksesta
klo 9:05 Lähtö Mikkelin torin tilausajopysäkiltä
Klo 9:30 Lähtö Ristiinan torin bussipysäkiltä
Klo 10:00 Risteily starttaa Varkaantaipaleen kanavalta
Klo 10:45 Vierailu Kalliomaalauksilla (vierailuaika noin 45 minuuttia)
Klo 11:30 alkaen mahdollisuus nauttia laivan keittolounas (omakustanteinen)
Klo 15:30 Pysähdys Pistohiekalla (mahdollisuus jäädä kohteeseen ruokailemaan ja hypätä paluubussin kyytiin parkkipaikalta noin klo 18:00)
Klo 17:00 Pysähdys Sahanlahdessa (mahdollisuus jäädä kohteeseen ruokailemaan ja hypätä paluubussin kyytiin parkkipaikalta noin klo 17:45)
Klo 17:30 Laiva saapuu Puumalan satamaan, josta paluubussi lähtee Sahanlahden ja Pistohiekan kautta kohti Mikkeliä ja Ristiinaa. Mikkeliin saavutaan noin klo 19:00 ja Ristiinaan klo 19:20

Kohokohdat: 

♥Muinaishistoria

♥Järvimaisemat

♥Sahanlahti ja Pistohiekka resortit

♥Risteily 

Kuva: VisitMikkeli

 

Hinnat 2024

59 € / aikuinen
15 € / lapsi (4-16 v.)
Lapset 3 vuotta ja alle matkustavat veloituksetta

Lipun hintaan sisältyy:
Meno-paluukuljetukset Savonlinjan tilausajobussilla
Risteily Saimaalla
Opastettu vierailu Kalliomaalauksilla

7. lieviskänjoen melontareitti

Koe kolmen kunnan jokimelontaseikkailu Kaakkois-Suomessa! Lieviskänjoen melontareitti tarjoaa monipuolisia ja mielenkiintoisia melontakokemuksia Puumalan, Ruokolahden ja Sulkavan rajamailla. Reitillä on seitsemän taukopaikkaa, joista kolmessa on laavu. Reitin kokonaispituus on noin 25 km, ja pisin taukopaikkojen väli on noin 5,7 km.

Seuraamalla suojaisia jokia ja järvikapeikkoja, melojat pääsevät nauttimaan koskinäkymistä ja rauhallisista maisemista. Reitin mutkat ja kaarteet paljastavat jatkuvasti uusia nähtävyyksiä ja kohteita, mikä tekee matkasta erityisen jännittävän. Siirtyessäsi Saimaan puolelle on mahdollisuus tavata harvinaisia saimaannorppia, mikä tekee melontareitistä entistäkin kiinnostavamman ja ainutlaatuisemman.

Lieviskänjoki ja siihen liittyvät pienet lammet ovat suojaisia, ja noin 7 km jokiosuuden voi meloa lähes tuulella kuin tuulella. Tämä tarkoittaa, että reitti soveltuu hyvin myös vähemmän kokeneille melojille tai niille, jotka haluavat nauttia rauhallisesta ja turvallisesta melontakokemuksesta.

reitin kartta

Kohokohdat: 

♥Reitillä useita taukopaikkoja

♥Upeat maisemat 

♥Saimaan puolella mahdollisuus tavata harvinaisia saimaannorppia

♥Lieviskänjoki ja siihen liittyvät pienet lammet ovat suojaisia 

Kuva: VisitPuumala