Menneiden sukupolvien muistomerkki
Sulkavan kirkot ovat aina sijainneet samalla alueella, keskellä kylää. Kirkon sijainti Saimaan rannalla on luonteva paikka, ottaen huomioon, että merkittävä osa seurakuntalaisista on saapunut kirkkoon vesiteitse. Vanhin tiedossa oleva kirkko on rakennettu 1653 ja seuraava valmistui 1753.
Sulkavan kirkon kirkkomaalla on Menneiden sukupolvien muistomerkki, jossa on kiviä jokaisesta 37 Sulkavan kylästä. Muistomerkin kohdalla sijaitsivat vuosina 1653 ja 1753 rakennetut kirkot. Kirkonkylän kirkkotarhassa on Sankarivainajien muistomerkki vapaus- ja kansalaissodassa kaatuneille ja henkilömuistomerkkejä sekä muistomerkki Elfsborgin rykmentin kunniaksi. Elfsborgin rykmentti taisteli Kustaa III sodissa 1788-1790.
Kirkko keskellä kylää
Sulkavan seurakunta on entinen Idänlahti-niminen Säämingin kappeli. Itsenäiseksi seurakunnaksi Sulkava tuli v. 1630. Vanhin tiedossa oleva kirkko on rakennettu v. 1653 ja nykyistä edeltävä kirkko sata vuotta myöhemmin. Se oli jo samalla paikalla kuin tämä nykyinen kolmas, v. 1822 rakennettu kirkkokin. Kirkon sijainti Uitonvirran suulla Saimaan lahdekkeessa onkin ollut paras mahdollinen paikka ajatellen vesiteitä veneellä saapuvaa kirkkokansaa.
Nykyisin kirkon piirtäjänä ja suunnittelijana mainitaan valtion arkkitehti, italialaissyntyinen Ch. Bass. Rakennusmestari Salonen lienee kuitenkin suorittanut rakennustyön verrattain vapaasti. V. 1851 oli jo aihetta merkittäviin muutos- ja korjaustöihin, joiden jäljiltä kirkko tuli nykyisen, alkuperäistä suurempaan muotoonsa. Kellotapuli on kirkkoa vanhempi. Sen rakennusvuodeksi mainitaan v. 1770 ja rakentajaksi Matti Petrell.
Kuva: Sulkavan kunta
Lähde: Savonlinnan seurakunta
Osoite
Kirkkotie 1, 58700 Sulkava