geofood - lähiruokaa ja geologista perintöä
GEOfood on paikallisten ruokien ja ravintoloiden virallinen brändi sekä rekisteröity tuotemerkki UNESCO Global Geoparkeissa. Brändin keskeisenä tavoitteena on tukea lähiruuan avulla paikallista ruuantuotantoa sekä paikallistaloutta, samalla edistäen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.
GEOfood on Geoparkissa tai sen lähialueilla kasvanutta tai kestävästi tuotettua ruokaa, esimerkiksi metsien marjoja, sieniä, riistaa, alueen vesistöjen kaloja paikallisia maataloustuotteita sekä näistä valmistettuja ja jalostettuja tuotteita ja annoksia. GEOfood-brändin mukaisia lähiruokatuotteita ja annoksia on tarjolla monissa UNESCO Global Geoparkeissa ympäri maailman.
GEOfood brändin tehtävänä on tukea paikallisia yrityksiä sekä lisätä tietoisuutta paikallisen ruuan sekä geologisen perinnön yhteyksistä. GEOfood-tuotemerkinnöissä korostuu erityisesti alueen geologisen perinnön ainutlaatuisuus sekä sen vaikutukset alueen ruoka- ja kulttuuriperintöön.
GEOfoodin on ajateltu olevan yksi Geoparkin mahdollisista vastauksista Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteissa (UNSDG) ja erityisesti FAO:n (Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö) havaitsemiin maailmanlaajuisiin maataloushaasteisiin vastaamiseksi.
yrittäjä - hae geofood brändin käyttöoikeutta
Saimaa Geoparkin jäsenet voivat hakea GEOfood-brändin käyttöoikeutta täyttämällä alla olevan lomakkeen. Brändin käyttöoikeus on maksutonta!
Jotta voit brändätä tuotteesi GEOfood-tuotteeksi, sinun on vahvistettava, että kyseinen ruoka on tuotettu UNESCO Global Geoparkissa tai sen puskurivyöhykkeellä. Lisäksi on noudatettava GEOfood-kriteereitä sekä GEOfood-manifestissa määriteltyjä arvoja.
GEOfood-brändi tuo esiin kunnioituksen paikallisia tuottajia ja tuotteita kohtaan. Brändin avulla voidaan auttaa vahvistamaan tuottajien, ravintoloiden sekä kauppojen välistä yhteistyötä. Tämä yhteistyö ei ainoastaan lisää tietoisuutta alueen rikkaasta geologisesta perinnöstä paikallisten ihmisten keskuudessa, vaan se parhaimmillaan luo myös uusia työpaikkoja sekä taloudellisia mahdollisuuksia alueelle.
Tutustu ensin GEOfood-logon käyttöohjeeseen sekä manifestiin!
Hae jäseneksi
Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy
Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy –status tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuonna 2024 kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Saimaan alueella luodaan tapahtumia ja kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna tavoitteena on nostaa Saimaan alue kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä.
European Region of Gastronomy -statuksen myötä Saimaan alue on mukana International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism - ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostossa, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.