Geopark info GEOfood

"GEOfood -Saimaa Geoparkin ruokamatkailun kehittäminen -hankkeessa rakennetaan alueellista lähiruokabrändiä, lisätään yritysten valmiuksia palvella kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita ja tehdään näkyväksi vastuullisuuden näkökulma ruokamatkailussa." 

Hankkeen kuvaus: 

GEOfood -Saimaa Geoparkin ruokamatkailun kehittäminen -hankkeessa rakennetaan alueellista lähiruokabrändiä, lisätään yritysten valmiuksia palvella kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita ja tehdään näkyväksi vastuullisuuden näkökulma ruokamatkailussa. Hankkeen tuloksena Saimaa Geoparkin alueelle syntyy GEOfood-brändi. Alueen geologinen perintö liitetään lähiruuan tarinaan ja tämä tuotteistetaan. Alueen ruokamatkailupalvelujen näkyvyys lisääntyy ja yritykset saavat uusia toimintamalleja sekä työkaluja toimintansa kehittämiseen. Ruokaketjun eri osa-alueiden toimijoiden ja matkailuyritysten välinen yhteistyö kehittyy.

Saimaa Geoparkin kohteisiin ja ruokamatkailuun liittyvät sisällöt nousevat esille osana Saimaan European Region of Gastronomy -juhlavuotta ja alue nostaa profiiliaan ruokamatkailualueena, jossa ruokaa tuotetaan puhtaasti ja vastuullisesti, paikallisista ruoka-aineista. Hankkeen kohdealueen muodostavat Saimaa Geoparkin alue Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa naapurikuntineen. Hanke edistää sekä kotimaista että kansainvälistä matkailua. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Saimaa Geopark. 

Hanketta rahoittaa EU:n Maaseuturahasto 2021-2027. 

Hankeaika on 1.01.2024 – 31.07.2025.

 

Kuvat: Kapina Oy

TUTUSTU PAIKALLISEEN RUOKAKULTTUURIIN

Matkoja Etelä-Karjalan makuhistoriaan

Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy

Saimaan alueelle on myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy –status tunnustuksena itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Juhlavuonna 2024 kansainväliset ja kotimaiset vierailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Saimaan alueella luodaan tapahtumia ja kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuonna tavoitteena on nostaa Saimaan alue kansainvälisesti kiinnostavaksi matkailukohteeksi, ruoka ja kulttuuri keskiössä. 

European Region of Gastronomy -statuksen myötä Saimaan alue on mukana International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism - ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostossa, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

igcat.com

lue lisää

geofood  

GEOfood on paikallisten ruokien ja ravintoloiden virallinen brändi sekä rekisteröity tuotemerkki UNESCO Global Geoparkeissa. 

GEOfood on Geoparkissa ja sen lähialueilla kasvanutta tai kestävästi tuotettua ruokaa - lähiruokaa aidoimmillaan!  GEOfood-tuotteet on valmistettu Geopark-alueen paikallisissa yrityksissä, paikallisista raaka-aineista GEOfood-kriteerien mukaisesti. Tavoitteena on tukea lähiruoan avulla paikallista ruoantuotantoa, paikallistaloutta ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. GEOfoodin tehtävänä on myös tukea paikallisia yrityksiä, kouluttaa geopuistojen kävijöitä ja asukkaita, lisätä tietoisuutta paikallisen ruoan ja geologisen perinnön yhteyksistä. 

GEOfood on esimerkiksi metsissä kasvavia marjoja, sieniä, riistaa, alueen vesistöjen kaloja, paikallisia maataloustuotteita sekä elintarvikkeita ja näistä valmistettuja annoksia tarjoiltavaksi ravintoloissa ympäri Geoparkia.

GEOfoodin on ajateltu olevan yksi Geoparkin mahdollisista vastauksista Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteissa (UNSDG) ja erityisesti FAO:n (Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö) havaitsemiin maailmanlaajuisiin maataloushaasteisiin vastaamiseksi.

GEOfood on innovatiivinen toimintamalli, jonka avulla voidaan yhdistää kaikki väestön kohderyhmät alueella käynnissä olevaan geologiseen historiaan ja tutkimukseen: ruoka on "kansainvälinen kieli", jota kuka tahansa voi ymmärtää. Ruoan avulla haluamme yhdistää ihmiset maaperään ja luontoon sekä vahvistaa ruokakasvatusta ja resurssien vastuullista käyttöä. 

lue lisää geofoodista

Kuvat: Kapina Oy

TUTUSTU GEOFOOD-YRITYKSIIMME 

LakenlandGTE

Rimpsu-reetan ankkuri

B&B Hiitolanjoki

Discoversaimaa

Kaidankiho

ravintola niinipuu

Nestorinranta

pistohiekka

retkisaimaa

SPIRIT GUIDE saimaa

Heinäsen Kalaherkku

Koskenkulman hunaja

 

Kiinnostuitko? liity mukaan hankkeeseen! 

Ota yhteyttä: veera.hakkarainen@saimaageopark.fi 

Hankehenkilöstö

Projektipäällikkö Anne Timonen: anne.timonen@lab.fi 

Puistonjohtaja Mikko Ikävalko: mikko.ikavalko@saimaageopark.fi

Lehtori Jukka Moilanen: jukka.moilanen@lab.fi 

Hankekoordinaattori Veera Hakkarainen: veera.hakkarainen@saimaageopark.fi