Näe ja koe GEOKOHTEET Kaarnavuoren kalliojyrkänne ja -lippa

Koe Linnamainen jyrkänne

Kaarnavuoren jyrkänne, joka kohoaa noin 45 m järvenpinnan yläpuolelle, on syntynyt kohtaan, jossa kaksi kallioperän ruhjejaksoa leikkaa toisiaan suunnissa 110o ja 20o. Ympäristöään ehjempänä kallioperän osana Kaarnavuori on saanut linnamaisen muotonsa, kun toistuvat jäätiköitymiset ovat kuluttaneet ympäristön rikkonaisemmat kallioalueet syviksi laaksoiksi.

 

Kaarnavuoren erityispiirre on jyrkänteen yläosasta löytyvä Suomen suurin kalliolippa, joka on kooltaan noin 6x10 metriä. Lippa on syntynyt sen alla olevan kivimassan romahtaessa alas mm. aaltojen ja jäiden aiheuttaman kulutustyön myötävaikutuksesta, kun muinaisen Saimaan vedenpinta oli korkeammalla. Erään tarinan mukaan lipan alla on ovi, joka johtaa jättiläisen kotiin kallion sisälle.

 

Karun kauniilla Luonterilla on jyrkkä kallioalue nimeltään Kaarnavuori. Tarina kertoo, että Kaarnavuoressa eleli jättiläinen perheineen ennen ihmisten asettumista alueelle. Jättiläisten koti oli siis kallion sisässä ja sinne johti ovi suuren kalliolipan alta. Jättiläinen oli maalannut ovensa tervalla ja osa tervasta erottuu kallion pinnasta nykyäänkin. Valitettavasti jättiläiset muuttivat pois ensimmäisten ihmisasukkaiden saapuessa Mikkelin tienoille ja kalliokoti jäi tyhjilleen. Kukaan ei tiedä tarkalleen miltä kallion sisukset näyttävät, koska ei ole tiedossa taikaa, jolla jättiläisen oven saisi auki. (Kejonen, Aimo (2008). Kansantarinat, Karttakeskus, s. 69)

Kaarnavuori sijaitsee Luonterin Saukonsalon saaren eteläosassa. Parhaiten pääset ihailemaan jylhää kallioseinämää ja kalliolippaa veneilemällä tai melomalla Kaarnavuoren itäpuolelle aukeavaan Kaarnalahteen.

Kuva: Jari Nenonen