Geopark info GEOfood GEOfood - maaluonto

GEOFOOD - MAALUONTO

Suomalaisessa ruokakulttuurissa lähiruoalla on merkittävä asema, ja Saimaalla tämä arvostus on erityisen vahvaa. Alueen huippuluokan ravintolat ja ruokapaikat tarjoavat herkkuja, jotka on valmistettu paikallisista raaka-aineista. Useissa ravintoloissa raaka-aineet ovat jopa ravintolan itse kasvattamia, mikä varmistaa niiden tuoreuden ja korkean laadun. Mikkelin seudulla on erityisen paljon kartanoita ja maatilaravintoloita, joissa tarjoillaan tilan omista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Näissä paikoissa voi nauttia esimerkiksi tuoreesta leivästä, vihanneksista ja lihasta, jotka ovat peräisin suoraan tilalta. Saimaan alueella arvostetaan puhtaita luonnon antimia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Lähimetsistä kerätyt sienet, marjat ja villiyrtit, sekä puhtaat järvikalat ovat ravintoloiden perus raaka-aineita. Lähiruoan käyttäminen mahdollistaa myös raaka-aineiden tarjoamisen tuoreena ja työllistää paikallisia.

Toreilta ja markkinoilta voi hankkia paikallisesti kasvatettuja raaka-aineita, luonnonantimia sekä paikallisia erikoisuuksia. Näiltä toreilta löytyy esimerkiksi tuoreita vihanneksia, hedelmiä, itsetehtyjä mehuja sekä paikallisia leivonnaisia. Matkailijoilla on myös mahdollisuus osallistua erilaisille ruokakursseille, joissa voi oppia valmistamaan paikallisia perinneruokia sekä hyödyntämään luonnosta kerättyjä aineksia. Luontomatkailijoille on tarjolla taukopaikkoja, joissa voi pysähtyä lämmittelemään elävän tulen ääreen ja nauttia nuotiolla valmistettua retkievästä. Ruokana voi myös nauttia itse kerättyjä marjoja tai sieniä, kunhan tunnistaa syömäkelpoiset yksilöt. Tämä mahdollistaa kokea luonnon antimet täysin uudella tavalla.  

Vadelman marjat ovat aromikkaita ja ne ovat haluttuja hillojen, mehujen ja liköörin valmistukseen. Poimintakausi alkaa heinäkuun lopussa ja jatkuu koko elokuun.

Villiyrtit ja villivihannekset

Villivihannesten ja -yrttien kerääminen eli hortoilu on tuhansia vuosia vanha perinne, joka on säilynyt elävänä ja läheisenä suurelle osaa suomalaisista. Villivihannekset ja yrtit ovat sekä terveellisiä että herkullisia, ja ne tarjoavat edullisen vaihtoehdon ruokapöytään. Mikäli keräät villiyrttejä tai villivihanneksia ensimmäistä kertaa, suosi keräämään vain tuttuja ja helposti tunnistettavia lajeja. Esimerkiksi voikukan lehdet ja nokkonen ovat yleisesti tunnettuja. Voit löytää villiyrttejä ja villivihanneksia lähimetsästä, niityltä sekä kotipihalta ja puutarhasta. Muistathan noudattaa jokaisenoikeuksia. 

TOP 5 syytä miksi villivihanneksia kannattaa syödä: 

  • Edullisuus
  • Ovat helposti saatavilla
  • Hyvät ravintoarvot
  • Hyvä maku
  • Tuovat vaihtelua arkeen

Luonnonyrttien keräämisen ABC

  • Kerää vain puhtailta alueilta. 
  • Kuiva sää on paras keruusää. 
  • Kerää vain tuntemiasi syötäviä kasveja. Monella tutulla lajilla voi olla myrkyllisiä lähilajeja. 
  • Kerää kasveja vain sen verran kuin tarvitset. 
  • Älä poimi kasveja juurineen ja vältä kasvavien puiden vahingoittamista.
  • Huuhtele luonnosta kerätyt yrtit ja vihannekset huolellisesti ennen käyttöä tai säilöntää. Osa villivihanneksista kannattaa kiehauttaa kevyesti ennen ruoanlaittoa, mikä poistaa mahdolliset epäpuhtaudet ja parantaa makua. Esimerkiksi nokkonen on hyvä ryöpätä ennen käyttöä

vinkkejä villiyrttiretkille

Villivihanneksista voi valmistaa monenlaisia ruokia, ja aiheesta on julkaistu useita keittokirjoja. Kasveja voi hyödyntää niin kylmissä kuin lämpimissä ruuissa. Esimerkiksi nokkoskeitto, voikukkasalaatti ja maitohorsman versot ovat herkullisia ja terveellisiä vaihtoehtoja. Villiyrtit ja vihannekset voi myös pakastaa, kuivattaa, umpioida tai säilöä öljyyn tai etikkaan. Näin voit nauttia niiden mauista ja ravintoaineista ympäri vuoden. Kuivattaminen ja pakastaminen ovat helppoja tapoja säilöä villivihanneksia pitkään. 

Ketunleipä eli käenkaali on monikäyttöinen villiyrtti, jonka sesonki jatkuu elokuuhun. Hapokkaan ja suolaisen makunsa vuoksi se maistuu erinomaiselta mm. kala-, kasvis- ja jälkiruoissa.

Voikukka

Voikukka on suosittu keittiö- ja rohdoskasvi. Kasvista voidaan hyödyntää sen kaikki osat. Lehdet sopivat tuoreina salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin, kuivattuina esimerkiksi yrttijuomiin. Lehtiä voidaan myös pakastaa.

Variksenmarjoista voi valmistaa maukasta mehua tai niistä voi valmistaa esim. hilloa, hyytelöä tai marmeladia. Variksenmarjaa voi kerätä heinäkuun loppupuolelta lumentuloon saakka.

 

Kuvat: Mikko Ikävalko

Tutustu Chef of D.O. Saimaa, Ilkka Arvolan, sekä D.O. Saimaa -ravintoloiden keittiömestareiden resepteihin

tutustu geofood yrityksiimme