Unesco nimittää 8 uutta Global Geoparkia

UNESCOn hallintoneuvosto on hyväksynyt 8 uutta UNESCO Global Geoparkia. Nyt Global Geopark-verkostoon kuuluu yhteensä 177 geoparkia 46 eri maassa. Tänä vuonna kaksi uutta maata liittyy verkostoon, Luxemburg ja Ruotsi. Suomi sai neljännen statuksellisen geoparkin kun Salpausselkä Geopark liittyi kansainväliseen verkostoon.

UNESCO Global Geopark -titteli kertoo kansainvälisesti merkittävästä geologisesta perinnöstä. Vuonna 2015 jäsenmaat yksimielisesti hyväksyivät tämän luomisen. Verkoston kohteet edustavat merkittävää geologista monimuotoisuutta, joka tukee eri alueiden biologista että kulttuurista moninaisuutta. Geoparkit tukee paikallisia yhteisöjä yhdistämällä ainutlaatuisen geologisen perinnön suojelun julkisuuteen ja kestävään kehitykseen.

Näillä uusilla 8 geoparkilla koko verkoston koko on nyt maailmanlaajuisesti 370 662 km², joka on verrattavissa Japanin pinta-alaan.

Uudet nimitetyt UNESCO Global Geoparkit ovat:

SALPAUSSELKÄ UNESCO GLOBAL GEOPARK, SUOMI

Noin 177 000 asukkaan Salpausselkä UNESCO Global Geopark sijaitsee Järvi-Suomen eteläisimmässä osassa, Etelä-Suomessa. Alueen pinta-ala on 4506 km². Noin 21 % geoparkista on veden alla ja yli puolet metsien peitossa. Geoparkin sadat järvet sekä pitkät Salpausselän harjut ovat maiseman keskeisiä piirteitä. Yli 600 kilometriä Etelä-Suomea pitkin kulkevat harjut koostuvat jäätiköiden laskemista sedimenteistä. Ne kertovat pohjoisen pallonpuoliskon lämpenemissuuntausta pleistoseenikauden lopussa (2,6 miljoonasta vuodesta 11 700 vuotta sitten) häirinneestä viileästä ajanjaksosta, nuoremmasta dryaksesta, joka oli noin 12 900 – 11 600 vuotta sitten. Nämä 1800-luvulta lähtien tutkitut harjut muodostavat Suomen tunnetuimman geologisen perinnön, joka sijoittuu sulavien jäätiköiden muodostamaan maisemaan. Sulavat jäätiköt loi jäätikköfluviilisia pinnanmuotoja ja kalliomuodostelmia, jotka varastoivat alueelle runsaasti luonnollista, laadukasta ja juomakelpoista pohjavettä.

SERIDÓ UNESCO GLOBAL GEOPARK, BRASILIA

Seridó UNESCO Global Geopark kattaa Brasilian koillisosassa puolikuivalla alueella 2800 km². Siellä asuu yli 120 000 asukasta, kuten Quilombolojen kaltaiset yhteisöt, jotka pitävät Afrikasta orjuutettujen esi-isiensä muistoa elossa museoiden, kulttuurikeskusten ja perinteisten käytäntöjen avulla. Geopark on todiste maapallon historian viimeisistä 600 miljoonasta vuodesta ja se suojaa yhtä Etelä-Amerikan suurimmista scheeliittimineraalisaatioita, tärkeää volframimalmia sekä basalttivirtoja, jotka johtuivat alueen tulivuoren toiminnasta mesotsoisen ja kenozoisen aikakauden aikana. Tämä geodiversiteetti kertoo suurelta osin alueen ainutlaatuisesta biologian monimuotoisuudesta, joka on ominaista erityisesti subtrooppisella Caatinga (tupin kielellä ”valkoinen metsä”) kasviston ekoalueella. Caatinga on uniikki biomi biologisineen perintöineen, jota löytyy ainoastaan Brasiliasta.

SOUTHERN CANYONS PATHWAYS UNESCO GLOBAL GEOPARK, BRASILIA

Etelä-Brasiliassa sijaitseva Caminhos dos Cânions do Sul UNESCO Global Geopark on 2830,8 km² kokoinen alue, jossa asuu 74 120 asukasta. Alueelle on ominaista Atlantin metsät, jotka ovat biologisen monimuotoisuuden kannalta yksiä planeetan rikkaimpia ekosysteemejä. Alueen esikolumbialaiset asukkaat majailivat paleoporheissa (maanalaisissa luolissa, jota sukupuuttoon kuolleet paleo-selkärankaiset megafaunat kuten Megatherium -jättiläislaiskiainen loivat), joiden monia jäännöksiä geoparkissa voi edelleen nähdä. Alueella on myös Etelä-Amerikan suurenmoisimmat kanjonit, jotka muodostuivat ainutlaatuisissa geomorfologisissa prosesseissa Gondwana -supermantereen hajoamisen aikana noin 180 miljoonaa vuotta sitten.

RIES UNESCO GLOBAL GEOPARK, SAKSA

Suurin osa UNESCO Global Geopark Riesin alueesta sijaitsee Baijerin piirikunnassa ja loput Baden-Würtembergin piirikunnassa. Riesin kraatteri sijaitsee Swabian ja Franconian Albin välissä Etelä-Saksassa. Geoparkin pinta-ala on 1749 km². Siellä asuu 162 500 asukasta. Noin 15 miljoonaa vuotta sitten maahan törmännyt meteoriitti jätti jälkeensä törmäyskraatterin, josta parhaiten säilynyt meteoriittikraatteri on Euroopassa ja se on maailmanlaajuisesti yksi eniten tutkittu törmäysrakenne lähes 200 muun tunnetun kraatterin joukossa. Alueen vierailijat voivat tutustua Nördlinger Riesin törmäyskraatteriin ja oppia sen geologiasta ja historiasta luontopoluilla kauniissa maisemissa joko yksin tai opastetuilla kierroksilla. Saatavilla on myös tietokeskuksia ja kouluohjelmia. Geopark tarjoaa kiehtovan katsauksen maapallon historiaan ainutlaatuisen luonnonmaiseman, kulttuuri- ja kulinaarisen historiansa kautta.

KEFALONIA-ITHACA UNESCO GLOBAL GEOPARK, KREIKKA

Kafelonia-Ithaca UNESCO Global Geopark Länsi-Kreikassa on hepataanilaisille (”seitsemälle” kreikaksi, joka on myös tärkeimpien Joonian saarten lukumäärä) kuuluva saarikompleksi. Kalefonian pinta-ala on 773 km² ja siellä asuu 35 801 asukasta, kun taas Ithaca on 177 km² kokoinen alue ja siellä asuu 3084 asukasta. Geoparkissa on runsaasti karstisia alkuperiä omaavia geokohteita kuten luolia, karstivajoamia ja maanalaisia puroja, joista kaikki ovat hajalleen sijoittuneet pitkin saaria kertoen niiden geologisesta historiasta, joka ulottuu yli 250 miljoonan vuoden taakse. Molemmat saaret sijaitsevat hyvin lähellä kaaren muotoista vuoristoketjua (Helleninen kaari), joka muodostuu Afrikan laatan subduktiosta Euraasian laatan alle. Tämä on tektonisesti aktiivisin alue Euroopassa. Geoparkilla merkitys kirjallisuudellisesti, sillä Kefalos ja Ithaca on nimetty Odysseiassa Homeroksen eeppisen runon sankarin Ulysseksen kotimaana. Geoparkissa on myös esihistoriallisia hellenistisiä ja roomalaisia monumentteja, keskiaikaisia linnoja, bysanttilaisia ja jälkibysanttilaisia luostareita, perinteisiä siirtokuntia, tuulimyllyjä, siltoja ja majakoita. Se on rikas kulttuuriperintö, joka on levittäytynyt alueen poikkeuksellisten geologisten piirteiden yli.

MËLLERDALL UNESCO GLOBAL GEOPARK, LUXEMBURG

Itä-Luxemburgissa Mëllerdallin maaseudun UNESCO Global Geoparkin kattaa 256 km² kokoinen alue, jossa asuu noin 25 500 asukasta. Geopark sijaitsee Trier-Luxemburgin jokialueen keskellä, joka ulottuu Pariisista Reinin vuoristoon asti. Siellä sijaitsee Luxemburgin hiekkakivimuodostelma, jonka pituus on jopa 100 metriä ja joka on peräisin ala-liasskaudelta (205-180 miljoonaa vuotta sitten). Se muodostaa yhden Länsi-Euroopan upeimmista hiekkakivimaisemista ja on ollut matkailukohde 1800-luvun lopulta lähtien. Nykyään alueeseen voi tutustua seuraamalla tiheästi hyvin merkittyjä, mukaan lukien 112 km pitkä Mullerthal Trail, joka on voittanut Leading Quality Trails – Best of Europe -palkinnon.

BUZĂU LAND UNESCO GLOBAL GEOPARK, ROMANIA

Romanian Karpaattien Mutkan alueella Buzău Land UNESCO Global Geoparkin mäkinen ja vuoristoinen alue kattaa 1036km² ja siellä asuu noin 45 000 asukasta. Alueella törmänneet tektonilaatta loivat erittäin monimutkaisen poimu- ja työntövuoriston, jota jäätikkö myöhemmin muokkasi. Geoparkin ollessa yksi geodynaamisesti aktiivisimmista alueista Euroopassa, se kertoo 40 miljoonan vuoden geologista historiaa, jonka aikana sen ektoniset liikkeet työnsivät vuoria ylös ja muuttivat syvänmeren ympäristön maanpäälliseksi. Monet kovakuoristen, hämähäkkien, äyriäisten, matelijoiden ja muiden lajien fossiilit ovat säilyneet meripihkassa, kivettyneessä hartsissa. Alueelta löytyy myös maailman pisimpiä ja syvimpiä suolaluolia, joissa on matalien ja suljettujen vesistöjen haihtumisen seurauksena jäänteitä suurista suola- ja kiprikertymistä. Tämä rikas geodiversiteetti on vaikuttanut ainutlaatuiseen kulttuuriperintöön paikallisilla legendoilla, jossa mutatulivuoret muuttuvat lohikäärmeiksi, mutakattilat ovat jättiläisten valmistamia ansoja karjan pyydystämistä varten ja tulevaisuus voidaan ennustaa meripihkan linssien läpi.

PLATÅBERGENS UNESCO GLOBAL GEOPARK, RUOTSI

Länsi-Ruotsissa Platåbergensin UNESCO Global Geopark on kooltaan 3690km² ja siellä asuu 289 198 asukasta. Se avautuu ainutlaatuisena maisemana 15 tasahuippuisesta Pöytävuoresta (Ruotsiksi Platåbergen), jonka mukaan paikka on nimetty. Nämä vuoret muovautuivat eroosion seurauksena viimeisen jääkauden aikana 115 000 vuotta sitten. Alueeseen kuuluu myös Västgötan tasanko mataline tulvajärvineen, aaltoilevilla harjuilla ja hyvin säilyneellä kulttuurimaisemalla. Osa Ruotsin mielenkiintoisimmista historiallisista löydöistä on tehty tällä alueella. Alueen museot säilövät lukuisia jäänteitä, jotka ovat todisteita asukkaiden paikallisen kiven käytöstä vuosituhansien aikana: megaliittisista haudoista (5300-4700 eaa.) Ruotsin ensimmäiseen tunnettuun kristittyjen viikinkien rakentamaan kivikirkkoon (1000-luvulla alkupuolella) saakka.