Näe ja koe Geokohteet Lohilahden delta ja muinainen lasku-uoma

Koe deltalle rakennettu maalaiskylä

Jääkauden loppuvaiheessa noin 11 600 vuotta sitten sulavan mannerjäätikön reuna sijaitsi nykyisen Saimaan alueella. Jäätikön edustalla lainehti tuolloin Baltian jääjärvi, jäätikön sulamisvesistä muodostunut suuri makean veden allas. Jäätikön reunan edelleen vetäytyessä avautui Keski-Ruotsissa valtameriyhteys Yoldiamereen, minkä seurauksena vedenpinta laski Saimaan seudulla ja alueelle muodostui jään reunaan patoutuneita paikallisia jääjärviä. Jäätikön reuna-aseman ollessa Lohilahden alueella, paljastui jäätikön alta uusia väyliä sulamisvesille.

Vesi virtasi leveällä alueella useita reittejä pitkin, ja virtaavan veden kuljettama hiekkavaltainen maa-aines kerrostui Salmenkankaan deltaksi eli suistoksi. Lohikosken kautta pohjoiset jääjärvet yhdistyivät Etelä-Saimaan jääjärveen muodostaen suuren yhtenäisen Saimaan jääjärven.

Markan muistomerkki ja kesätori

Salmenkankaan deltan edustan lampi on suppa, joka on syntynyt jääkauden lopulla hiekka- ja sorakerrostumiin hautautuneen suuren jäälohkareen vähitellen sulaessa. Lammen puoleinen osa deltasta eli sen kaakkoisrinne on kulunut jyrkäksi virtaavan veden toimesta. Lammen äärellä on Markan muistomerkki ja kesätori. Suiston päällä sijaitsevat Lohikosken kirkko ja hautausmaa. Läheisyydestä löytyvät myös kyläkauppa, kahvila, venelaituri ja koulu. Lohikosken myllylle on matkaa Myllytietä pitkin noin 1,5 km. Saimaa Geoparkin opaste on kesätorin reunassa.

 

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.610846791, 28.701132585

GPS-koordinaatit

x=590227,830 y=6832007,819

Osoite

Lohilahdentie 1875, 58620 Lohilahti