Geopark info Muinaiskulttuuri Saimaalla

Muinaiskulttuuri Saimaa Geoparkin alueella

Nykytiedon valossa ensimmäiset ihmiset saapuivat Saimaan alueelle idän ja kaakon suunnasta noin 11 000 vuotta sitten. Maisema oli tuolloin hyvin erilainen kuin nykyään: uudisasukkaita olivat vastassa tuuheat koivikot, jotka valtasivat ensimmäisinä sulavan jäätikön vapauttamat alueet. Hieman myöhemmin levisi mänty, jota seurasivat jalot lehtipuut noin 8000 vuotta sitten. Kuusi on Suomen luonnossa suhteellisen uusi tulokas, joka alkoi levitä meille idästä vasta kivikauden lopulla.

Suomen varhaisimmista asukkaista ei tiedetä paljon, mutta arkeologisten löytöjen perusteella heillä oli käytössään esimerkiksi Viron Kundan kulttuurin tyyppisiä piikivestä iskettyjä työkaluja. Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta muut kuin kivestä tai poltetusta luusta valmistetut varhaisjäänteet ovat Suomen happamassa maaperässä hävinneet jo kauan aikaa sitten.

Samasta syystä muinaiset asuinpaikat eivät yleensä erotu maastossa kovinkaan helposti. Asumuspainanteista on kuitenkin voitu päätellä silloisten ihmisten asuneen osittain maahan kaivetuissa hirsimajoissa. Saimaan vesistön kehityshistorian perusteella tiedetään, että muinaiset asuinpaikat valittiin samoin kuin nykysuomalainen valitsisi mökkipaikkansa: asumukset pystytettiin aurinkoisille, rinteen suojassa oleville hiekkarannoille. Parhaita asuinpaikkoja saatettiin käyttää satoja, jopa tuhansia vuosia.

Muinaiskulttuuria Saimaalla (PDF)