Näe ja koe GEOKOHTEET Kärnäkosken linnoitus

Koe Suvorovin rakennuttanut linnoitus

Linnoituksen rakentamista varten ei ole louhittu kiviä, vaan käytetyt lohkareet on kerätty lähimaastosta. Käytetyt kivet ovat mm. tummaa amfiboliittia, harmaata kiillegneissiä, tonaliittia ja granodioriittiä ja ovat enimmäkseen suorakaiteen muotoisia. Osa lohkareista on myös pyöreähköjä; nämä lohkareet eivät edusta paikallista kallioperää, vaan ovat mitä ilmeisimmin kulkeutuneet jäätikön mukana muutamien kilometrien päästä. Osa linnoituksen perusteista on kunnostettu Museoviraston toimesta.

Kärnäkosken linnoituksen on rakennuttanut kuuluisa venäläinen sotamarsalkka Aleksander Suvorov, jonka toiminnan tuloksia Saimaalla ovat myös neljä ns. Suvorovin kanavaa.

Linnoituksen parkkipaikalla on alueen geologiasta ja historiasta kertova Saimaa Geoparkin opaste.

Partakoskentien eteläpuolelta lähtee polku Vuorilinnoitukselle. Matkan varrella on laavu ja Kuolimon vedenpinnan alle jäänyt vanha lotjasatama. Linnoituksen polusta löydät tietoa Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön retkeilysivuilta.

HUOMIOI Kärnäkoskella vieraillessasi, että käytät parkkialueita. Tie tulee pitää vapaana. Kunnioitathan myös yksityistonttien rajoja. 

Kesällä linnoituksessa työskentelevät lampaat puutarhureina ja koirien tuominen linnoitukseen on silloin kiellettyä. Annetaan lampaille ansaittu työrauha.

Kuva: Arto Hämäläinen