Näe ja koe Kulttuurikohteet Kauriansalmen näkötorni

Koe näkötornin maisemat

Kauriansalmen näkötorni on rakennettu Suomenniemen (nyk. osa Mikkeliä) korkeimmalle paikalle. Tornin korkeus on 14 m ja sen perustana olevan graniittikallion laki kohoaa 137,4 m merenpinnan yläpuolelle. Kuolimojärven pinnan taso on 70 m tornin huipun alapuolella. Tornista voit ihastella vesistöjen pirstomaa maisemaa, jonka piirteissä kuvastuvat kallioperän suuret heikkousvyöhykkeet. Nämä vyöhykkeet ovat kuluneet laaksoiksi jääkausien aikana, kun mannerjäätiköt virtasivat toistuvasti alueen yli puhdistaen heikkousvyöhykkeet irtonaisesta kiviaineksesta.

Tornin alusta on mannerjäätikön hioma kallioalue, jonka pinnalla erottuu erilaisia muotoja ja rakenteita. Paljastuman pääkivilaji on kansalliskivemme graniitti, jossa on punertavina alueina selvästi muuta kiveä karkearakeisempia pegmatiittisia osia. Lisäksi kivipinnoilla näkyy ympäristöä tummempia kulmikkaita alueita. Ne ovat jäänteitä/kappaleita paljastuman pääkivilajia vanhemmasta kallioperästä.

Lisätietoa Kauriansalmen näkötornista löydät Kauriansalmen kylät ry:n nettisivuilta.

Kauriansalmen näkötorni sijaitsee kolmen luontopolun risteyskohdassa. Luontopoluilla voit kuntoilla, tutustua alueen luontoon ja rauhoittua monipuolisessa ympäristössä. Hietakankaantien lenkin pituus on 1,7 km. Suojavedentien lenkki on 2,8 km ja Haukilahdentien lenkki 5,2 km. Suojavedentien lenkin varrella on rata Metsätaitokisan tyyppitehtävien harjoittelemista varten. Haukilahdentien lenkiltä pääset puolestaan lyhyelle Voimapolulle, jolla voit rauhoittua ja voimaantua luonnossa eri harjoitteiden avulla. Lisää tietoa poluista löydät Kauriansalmen kylät ry:n nettisivuilta. 

Kuva: Kauriansalmen kylät ry

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.359850914, 27.420856070

GPS-koordinaatit

x= 522504,289 y= 6802942,791