Näe ja koe GEOKOHTEET Kummakivi siirtolohkare

Kummakivi siirtolohkare, rauhoitettu jättiläinen

Kummakivi on silokallion laella lepäävä, jäätikön kuljettama siirtolohkare. Erikoisen kivestä tekee se, että kosketuspinta-ala alapuoliseen kallioon on hyvin pieni, vain noin 0.5 m2. Itse kiven mitat ovat n. 7 m x 4 m x 5 m. Kummakivi on rauhoitettu luonnonsuojelulailla luonnonmuistomerkiksi.

Silokallio, samoin kuin siirtolohkare, on alueelle tyypillistä seoksista granaatti-kordieriitti-kiillegneissiä, ja uurteet ja pirstekaaret sen pinnalla kertovat jäätikön kulutustyöstä. Alue vapautui mannerjään peitosta noin 11 500 vuotta sitten, jolloin Kummakiven ympäristö erosi huimasti nykyisestä: nykyään metsän siimeksestä löytyvä lohkare nökötti muinoin jääjärven rannalla. Kummakivi on silokallion laella lepäävä, jäätikön kuljettama siirtolohkare.

Kummakiven lähellä on Pitkäjärven ylittävä sammalsilta. Se on Kaukas-yhtiön 1930-luvulla rakennuttama ja sen alkuperäisenä tarkoituksena oli lyhentää Pitkänjärven puolelta toiselle kulkevien metsätyömiesten matkaa. Nykyään silta palvelee Kummakivelle kulkijoita ja muita luonnossa liikkujia.

Kummakivenmäen parkkipaikalla on Saimaa Geoparkin opaste. Toinen opaste löytyy Kummakiven viereltä.

Lue myös Rural Explorer -hankkeessa tehty Kummakiven tarina (Tarina: Pekka Vartiainen)

Kuva: Arto Hämäläinen

 

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.493320157, 28.430009592

GPS-koordinaatit

x=576136,600 y=6818572,600