Näe ja koe Kulttuurikohteet Pien-Toijolan talonpoikaismuseo

1800-luvun maatila

Pien-Toijola tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua jokseenkin täydellisenä säilyneeseen 1800-luvun maatilaan. Talon pihapiiri hirsirakennuksineen on säilynyt hyvin pitkälti sellaisenaan, kuin se oli muodostunut 1950-luvulle mennessä.  Alueella on yhteensä 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden.

Tila on ollut Toijosen suvulla vuodesta 1672. Päärakennus rakennettiin 1803, ja sitä korjattiin 1880. Kaikki museorakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan, ja kaikki esillä olevat esineet ovat olleet tilan omassa käytössä. Vanhimmat aitat ja savutupa ovat 1700-luvulta. Museossa pääset tutustumaan entisaikaiseen asumiseen ja se on näin ollen harvinainen muistomerkki. Pien-Toijolan talonpoikaismuseo onkin valittu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon. Pien-Toijolan pihapiirissä on myös kuvattu monia suomalaisia elokuvia.

Alueen geologiaa

Pien-Toijolan talonpoikaismuseon pihapiirin rakennukset on rakennettu suonigneissistä koostuville kallioille. Kalliot ovat paljastuneina monin paikoin ja niistä voit etsiskellä ja tarkastella erikoisia rakenteita, sulkeumia. Ne ilmenevät kalliopinnoilla erimuotoisina rinkuloina ja pyöreänmuotoisina kappaleina, jotka ovat syntyneet kallioperän muodostumisprosessissa yli miljardi vuotta sitten.

Kallioiden kivilaji suonigneissi oli alkujaan miljardeja vuosia sitten muinaismeren pohjalle kerrostunutta hiekkaa ja savea. Nämä muinaismeren sedimentit muuttuivat kiillegneissiksi vuorijonopoimutuksessa syvällä maankuoressa. Kiillegneississä tapahtui osittaista sulamista ja uudelleen kiteytymistä poimutusprosessin aikana ja sen jälkeen. Osittaisen sulamisen kautta syntyneet rakenteet näkyvät kivessä vaaleina graniittisina raitoina ja suonina. Siitä tulee suonigneissin kivilajinimi. Osittaisen sulamisen ja uudelleen kiteytymisen kautta syntyivät myös erimuotoiset sulkeumat, joiden syvemmälle rapautuneet osat ovat sisältäneet kiillegneissiä heikompia kalkki-, hiili- ja rikkipitoisia kerroksia ja osia.

Kuva: Emmi Eronen, 2013, Mikkelin kaupungin museot

Lähde: Etelä-Savon museot

Osoite

Suurlahdentie 1982, 52360 Ristiina