Näe ja koe GEOKOHTEET Pisamalahden linnavuori

Koe maisemat, jota kameraan ei voi tallentaa

Pisamalahden Linnavuori on yksi Suomen tunnetuimmista rautakautisista linnavuorista, ja luonnostaan hyvin suojattuna se on tarvinnut suojavarustuksia vain itäreunalleen, missä on säilynyt useita kymmeniä metrejä noin 3 m leveää ja paikoin yli 2 m korkeaa kivivallia.

Linnavuoret eli muinaislinnat ovat korkeilla ja jyrkillä kallioilla sijaitsevia rautakautisia suoja-ja puolustuspaikkoja. Loivemmilla kohdilla on ollut hirsivarustuksia, joiden perustuksina olleita kivivalleja on yhä jäljellä. Muinaislinnat eivät olleet vakituisesti asuttuja, vaan niihin vetäydyttiin vasta vihollisen uhatessa. Niiden rakentaminen ja ylläpito on edellyttänyt laaja-alaista järjestäytymistä ja yhteistoimintaa. Suomessa on noin sata muinaislinnaa. Saimaan alueelta niitä tunnetaan 12.

Pisamalahden linnavuorelle johtaa merkitty polku 400 m päässä sijaitsevalta parkkipaikalta, minkä lisäksi kohteeseen voi rantautua veneellä.  Laiturin edustalla oleva maasto koostuu erikokoisista lohkareista ja lohkareluolista. Saimaa Geoparkin opaste löytyy linnavuoren juurelta.

Kuvat: Veikka Liljeström, Arto Hämäläinen

 

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.753090373, 28.319507988

GPS-koordinaatit

x=569667,505 y=6847381,394