Näe ja koe GEOKOHTEET Rokansaaren harjumaasto

Koe Rokansaaren monipuolinen ympäristö

Rokansaaren harjusaari on osa 150 km mittaista, katkonaista harjujaksoa, joka alkaa Pieksämäeltä ja päättyy Kyläniemen kärkeen Niittylahden-Härkkimyksenhiekan tienoilla. Rokansaaren alueella maa vapautui mannerjäätikön alta 11 500-11 400 vuotta sitten, jolloin alueella liplattivat Saimaan jääjärvien vedet. Nykyään Rokansaaren maisemia hallitsevat suppalammet ja erilaiset rantakerrostumat, kuten Saimaan eri vaiheissa muodostuneet rantatörmät ja -vallit. Ihmisen jättämiä historiallisia jälkiä saarella ovat hiekkamaahan kaivetut taisteluhaudat sekä kivikautinen asuinpaikka.

Rokansaaren virkistysalueen omistaa Saimaan Virkistysalueyhdistys. Mökkivuokraajilla on käytettävissä soutuveneitä saareen soutamista varten. Muut eivät saa ottaa soutuveneitä edes lyhyelle visiitille Rokansaareen. Retkisataman rannasta löytyy Saimaa Geoparkin opaste, jossa kerrotaan alueen geologiasta ja saaren palveluista sekä retkeilijän etiketistä.

HUOMIO: Karttaan merkittyä polkua, joka kulkee saaren länsirantaa pitkin eteläkärkeen EI SAA KÄYTTÄÄ! Polku kulkee yksityispiha-alueen läpi ja siitä on ehdoton läpikulkukielto. Saaressa on myös muitakin yksityisiä piha-alueita, joilla täytyy noudattaa kotirauhaa, eli näillä alueilla liikkuminen on kielletty. 

Kuva: Sanna Poutamo/ Saimaan virkistysalueyhdistys

 

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.480639206, 28.050530878

GPS-koordinaatit

x=555956,600 y=6816775,800