Kraatterijärvi Geopark – Suomeen uusi Unesco Geopark -kohde

Lappajärvi on meteoriitin synnyttämä Euroopan suurin kraatterijärvi, jonka Geopark-statuksen eteen Eteläpohjalaiset Järviseudun kunnat ovat tehneet töitä jo kuuden vuoden ajan. Etelä-Pohjanmaalle syntynyt Lappajärvi olisi toteutuessaan viides Unesco Geopark -kohde Suomessa.

Lappajärvi on syntynyt 78 miljoonaa vuotta sitten meteoriitin törmäyksen seurauksena, kun yli kilometrin halkaisijaltaan ollut meteoriitti iskeytyi kosmisella nopeudella maahan nykyisen Lappajärven kohdalle. Lappajärvellä on rantaviivaa noin 160 kilometriä ja pinta-alaa noin 145 neliökilometriä. Syvimmillään järvi on noin 40-metriä. Euroopan suurin kraatterijärvi, Lappajärvi, sijaitsee kolmen pohjolaiskunnan alueella: Alajärvi, Lappajärvi ja Vimpeli.

Kraatterin synnyttänyt meteoriitti tuhoutui räjähdyksessä. Törmäyksen seurauksena muodostui Kraatterijärven tärkein kivilaji kärnäiitti. Kärnäiitissä on mukana törmäyksen aikaisia kallioperän kivilajeja sekä meteoriittia, eikä kyseistä kivilajia löydy mistään muualta maailmasta. Ainutlaatuisen geologian lisäksi Kraatterijärvi Geoparkin alueella on rikas kulttuurihistoria. Alueella on esimerkiksi runsaasti Alvar Aallon kohteista sekä talonpoikaishistoriaa.

Keskiössä Kraatterijärven Geopark-hakemuksessa on meteoriitin törmäyksestä syntynyt Lappajärvi ympäristöineen. Geopark-hakemus on käsittelyssä ja asia etenee tehtyjen korjaustoimenpiteiden pohjalta. Kraatterijärvi voi saada Geopark-statuksen aikaisintaan keväällä 2024. Hakemuksen toteutuessa, Lappajärvi olisi ainoa meteoriitista syntynyt järvi Unesco Geopark -kohteista.

Suomessa Unesco Global Geopark -status on seuraavilla kohteilla: Lauhavuori-Hämeenkangas, Rokua, Saimaa ja Salpausselkä.

Lue lisää:

Yle.fi

www.kraatterijarvigeopark.fi