Näe ja koe GEOKOHTEET Taipalsaaren kuntakeskusta reunamuodostuman vieressä

Koe ainutlaatuinen kuntakeskusta

Saimaanharjun Suurilampi on suppa, jonka vedenpinnan taso (77,7 m mpy) on ympäröivää Saimaata kaksi metriä korkeammalla. Se tarkoittaa, että suistokerrostumassa on myös huonosti vettä läpäiseviä maalajeja kuten savea. Suppia muodostui jäätikköjokien kerrostamiin harjuihin ja suistoihin jäälohkareiden hautautuessa niiden hiekka- ja sorakerrostumiin. Kun jäälohkareet sulivat vähitellen pois, jäljelle jäi erikokoisia ja -muotoisia kuoppia. Supat voivat olla metsää kasvavia kuivan maan suppia tai jos ne ovat yhteydessä pinta- tai pohjaveteen, suppalampia tai soistuvia suppia.

Kunnantalo ja kirkko sekä Saimaa Geoparkin opaste löytyvät kuntakeskuksen puolelta. Taipalsaaren kirkko ja sen vieressä sijaitseva Röytyn kotiseututalo ovat Saimaa Geoparkin kulttuurikohteita.

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät.

Kuva: Taipalsaaren kunta

 

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

 61.159942653, 28.061010975

GPS-koordinaatit

x=557095,155 y=6781065,800