Näe ja koe GEOKOHTEET Ruokolahden kirkonmäki ja suuri siirrosvyöhyke

Koe Jäätikköjoen kerrostama maasto

Suppia on kirkonmäellä museon parkkipaikan vieressä ja hautausmaata kiertävän Eukkojen polun varrella. Saimaa Geoparkin opaste löytyy parkkipaikalta.

Opasteen kolmesta taulusta avautuu erilaisia sisältöjä mobiililaitteella (taulusarja, joka alkaa otsikolla ”Löydä Saimaan kätketyt aarteet”). Tarvitset sisältöjen katselemiseen ilmaisen Salmi AR -sovelluksen. Sisällöt ovat kuvia, videoita, äänikerrontaa ja kurkistusikkunoita. Löydät tietoa Suvorovin ajasta, sota-ajasta ja teollistumisen ajasta, ja pääset katselemaan miltä alueella näytti 11 000 vuotta sitten ja miten esi-isät elelivät.

Eukkojen polku on kirkonmäen maastossa kiertelevä n. 3 km pitkä reitti, joka esittelee Ruokolahden kirkonseudun historiaa sekä sen erikoisia ja mielenkiintoisia geologisia muodostumia. Lisätietoja ruokolahti-seura.fi nettisiuivlla.

Suomen kultakauden tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluneen Albert Edelfeltin kuuluisimpien teosten joukossa on ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887). Edelfelt haki Ruokolahdelta aitoja karjalaisia ihmisiä ja hahmotteli heitä paikanpäällä. Varsinaisen teoksen viimeistelyn hän teki kuitenkin Haikossa suvun kesähuvilalla, missä Edelfeltillä oli ateljee. Ruokolahden kirkon takana paikassa, jossa maalauksen naiset istuskelevat, on nykyään muistomerkki kertomassa Edelfeltin käynnistä Ruokolahdella.

Lue Rural Explorer -hankkeessa tehty, Albert Edelfeltin käynnistä vaikutteita saanut tarina tarina Elli ja Albert (Tarina: Pekka Vartiainen).

Kuva: Ruokolahden kunta

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.285964017, 28.827387975

GPS-koordinaatit

x=597937,112 y=6796009,912