Näe ja koe GEOKOHTEET Ruokolahden kirkonmäki ja suuri siirrosvyöhyke

Koe Jäätikköjoen kerrostama maasto

Suppia muodostui jäätikköjokien kerrostamiin harjuihin ja suistoihin jäälohkareiden hautautuessa niiden hiekka- ja sorakerrostumiin. Suppia on kirkonmäellä museon parkkipaikan vieressä ja hautausmaata kiertävän Eukkojen polun varrella. Kun jäälohkareet sulivat vähitellen pois, jäljelle jäi erikokoisia ja -muotoisia kuoppia. Kirkonmäen alue rajautuu lännessä jäätikkölahtenakin toimineeseen Ukonsalmeen, joka on syntynyt mannerjäätikön syvälle kuluttamaan kallioperän siirrosvyöhykkeeseen. Siirros on Geopark-alueen suurimpia. Ukonsalmen kohdalla sen suurin syvyys on 26 metriä. Geologia näkyy myös kirkon perusteissa, sillä sen kivijalassa on monipuolinen valikoima alueen kivilajeista, joihin kuuluu granaatti-kordieriittikiillegneissin ohella mm. graniittilohkareita. 

Eukkojen polku on kirkonmäen maastossa kiertelevä n. 3 km pitkä reitti, joka esittelee Ruokolahden kirkonseudun historiaa sekä sen erikoisia ja mielenkiintoisia geologisia muodostumia. Lisätietoja ruokolahti-seura.fi nettisiuivlla.

Suomen kultakauden tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluneen Albert Edelfeltin kuuluisimpien teosten joukossa on ”Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä” (1887). Edelfelt haki Ruokolahdelta aitoja karjalaisia ihmisiä ja hahmotteli heitä paikanpäällä. Varsinaisen teoksen viimeistelyn hän teki kuitenkin Haikossa suvun kesähuvilalla, missä Edelfeltillä oli ateljee. Ruokolahden kirkon takana paikassa, jossa maalauksen naiset istuskelevat, on nykyään muistomerkki kertomassa Edelfeltin käynnistä Ruokolahdella.

Lue Rural Explorer -hankkeessa tehty, Albert Edelfeltin käynnistä vaikutteita saanut tarina tarina Elli ja Albert (Tarina: Pekka Vartiainen).

Kuva: Ruokolahden kunta

Koordinaatit

Maantieteelliset koordinaatit

61.285964017, 28.827387975

GPS-koordinaatit

x=597937,112 y=6796009,912